Klasika… Ah, sliši se precej dolgočasno, sploh pa otrokom. Zakaj bi kdo to sploh hotel igrati? Toda obstaja veliko skladb, ki so dovolj lahke za začetnike, zvenijo pa zelo dobro in bodo všeč tudi vašemu malemu razgrajaču. Nekatere so pri otrocih še posebej priljubljene. Poglejmo si pet najbolj popularnih.

1. C. Gurlitt: Gavotte

Cornelius Gurlitt je bil nemški skladatelj, rojen leta 1820. Njegovo Gavoto izvaja izjemno nadarjena 5-letna Nagino Cantabile.

2. L. van Beethoven: Ecossaise v G-duru

Ecossaise je škotski ples, ki je bil popularen v Franciji in Veliki Britaniji na koncu 18. in v začetku 19. stoletja. V klasični glasbi so Ecossaise pisali predvsem za klavir. To glasbeno obliko so uporabljali najbolj znani klasični skladatelji, med njimi Franc Schubert, Ludvig van Beethoven in Frederic Chopin.

3. W. A. Mozart: Turški marš

Turški marš, znana skladba Wolfganga Amadeusa Mozarta, je pravzaprav 3. stavek Sonate št. 11 v A-duru. Tretji stavek, poimenovan Alla Turca ali Turški marš, je pogosto izvajan samostojno in je eno najbolj znanih Mozartovih del za klavir. Posnema turške janičarske glasbene skupine, glasbo, ki je bila tiste čase zelo popularna.

4. L. Mozart: Menuet

Leopold Mozart (1719-1787), oče Wolfganga Amadeusa Mozarta, je za svojega sina napisal zvezek kratkih klavirskih skladb, med katerimi je tudi ta speven menuet.

5. D. Kabalevski: Toccatina

Toccatina ruskega skladatelja Dmitrija Kabalevskega je ena njegovih najbolj znanih in najbolj izvajanih skladb za otroke. Skladba zahteva virtuozno izvedbo, izdana pa je bila v zbirki 30 skladb za otroke.